24 ΩΡΕΣ - 7 ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ & ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Μαρτίνης Δημήτρης

Μαρτίνης Δημήτρης

Υπεύθυνος Κτηνίατρος
Γαστρεντερολογικό Τμήμα

Γαστρεντερολογικό Τμήμα

H Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική διαθέτει υλικοτεχνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και υψηλή τεχνογνωσία, για τη διάγνωση και θεραπεία γαστρεντερολογικών παθήσεων του ζώου.

Εξειδικευμένες Εξετάσεις

Σε συνεργασία με μικροβιολογικά εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, γίνονται στοχευμένες και εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για το πεπτικό σύστημα και τα νοσήματα που ταλαιπωρούν τα ζώα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • B12, fTLI, cTLI, cPLI, fPLI, φολικό οξύ για τη διάγνωση της οξείας/χρόνιας παγκρεατίτιδας, εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας και του Συνδρόμου Βακτηριδιακής Δυσβίωσης στο λεπτό έντερο.
  • PCR FCoV σε ολικό αίμα, κόπρανα, ασκιτικό υγρό για την ανίχνευση του κορονα-ιού της γάτας.
  • Αντισώματα κατά των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης για την επιβεβαίωση της Myasthenia Gravis σε περιστατικά μεγαοισοφάγου.
  • Δυναμική δοκιμασία χολικών οξέων για τη διάγνωση νοσημάτων του ήπατος.
  • Ανίχνευση αντισωμάτων κατά συγκεκριμένων τροφικών αντιγόνων για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας.
Γαστρεντερολογικό Τμήμα

Απεικονιστικές Τεχνικές

Μετά από χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας διενεργούνται απλά ακτινογραφήματα του πεπτικού σωλήνα, για τον αποκλεισμό ξένου σώματος για την εκτίμηση νοσημάτων που επηρεάζουν τον ρυθμό κένωσης του οισοφάγου (μεγαοισοφάγος) ή του στομάχου (Σύνδρομο Καθυστερημένης Κένωσης Στομάχου συνδεόμενο με μηχανικά ή λειτουργικά αίτια).

Η υπερηχοτομογραφική εξέταση κοιλίας συμβάλλει στη διερεύνηση των νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως για παράδειγμα των αγγειακών ανωμαλιών του ήπατος (πυλαιοσυστηματικές αναστομώσεις), έμφραξης του λεπτού εντέρου, παγκρεατίτιδας κλπ. Μια πληθώρα διαγνωστικών επεμβάσεων μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια υπερηχοτομογραφικής καθοδήγησης, όπως η λήψη χολής για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, η βιοψία ήπατος και λεμφαδένων κλπ.

Η ενδοσκόπηση του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού σωλήνα,
η λήψη βιοψιών και η εξέταση από εξειδικευμένους κτηνιάτρους ιστοπαθολόγους, μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή διάγνωση,
με απόρροια την επιτυχέστερη θεραπευτική αντιμετώπιση των πεπτικών νοσημάτων.

Θεραπεία νοσημάτων του πεπτικού συστήματος

Η αλματώδης εξέλιξη της γαστρεντερολογίας του σκύλου και της γάτας, καθώς και η επικαιροποιημένη γνώση εφαρμόζονται σε όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς μας.

Ταυτόχρονα εφαρμόζουμε εξειδικευμένες τεχνικές (νηστιδοστομία, διαδερμική γαστροτομή με τη βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπίου, χρήση μπαλονιών διαστολής οισοφαγικής στένωσης) έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή βατότητα της πεπτικής οδού και η επαρκής σίτιση του ασθενούς ζώου. Στόχος μας είναι η άμεση διάγνωση και ανώδυνη θεραπεία του τετράποδου φίλου!