fbpx
Skip to main content
Γαστρεντερολογικό Τμήμα
Γαστρεντερολογικό Τμήμα

Γαστρεντερολογικό Τμήμα

Στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, οι κτηνίατροι του Τομέα Γαστρεντερολογίας ειδικεύονται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Οι παθήσεις αυτές αφορούν κυρίως τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και παχύ έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας ενός ζώου.

Στην κλινική μας διαθέτουμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και υψηλή τεχνογνωσία, για την έγκαιρη διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία των γαστρεντερολογικών παθήσεων του κατοικίδιού σας.

Γαστρεντερολογικά Συμπτώματα

Τα πεπτικά προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν με διάφορα συμπτώματα όπως:

 • Ανορεξία/Κατάπτωση
 • Έμετος
 • Διάρροια
 • Σιελόρροια
 • Απώλεια βάρους
 • Παρουσία αίματος στα κόπρανα

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε εάν το κατοικίδιό σας εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Εάν παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενο εμετό ή διάρροια, σας συμβουλεύουμε να κλείσετε άμεσα ραντεβού με την κλινική.

Εξειδικευμένες Εργαστηριακές Εξετάσεις

Στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική συνεργαζόμαστε με μικροβιολογικά εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την πραγματοποίηση στοχευμένων και εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων που επικεντρώνονται στο πεπτικό σύστημα και τα σχετικά νοσήματα που ταλαιπωρούν τα ζώα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • B12, fTLI, cTLI, cPLI, fPLI και φολικό οξύ για τη διάγνωση της οξείας/χρόνιας παγκρεατίτιδας, της εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας και του Συνδρόμου Βακτηριδιακής Δυσβίωσης στο λεπτό έντερο
 • PCR FCoV σε ολικό αίμα, κόπρανα και ασκιτικό υγρό για την ανίχνευση του κοροναϊού της γάτας
 • Αντισώματα κατά των υποδοχέων της ακετυλοχολίνης για την επιβεβαίωση της Myasthenia Gravis σε περιστατικά μεγαοισοφάγου
 • Δυναμική δοκιμασία χολικών οξέων για τη διάγνωση νοσημάτων του ήπατος
 • Ανίχνευση αντισωμάτων κατά συγκεκριμένων τροφικών αντιγόνων για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας

Εξειδικευμένες Απεικονιστικές Εξετάσεις

Η εξειδικευμένη κτηνιατρική ομάδα της κλινικής μας ακολουθεί όλες τις απαραίτητες απεικονιστικές μεθόδους που απαιτούνται για την ακριβή διάγνωση της κατάστασης του κατοικίδιου.

Μετά από χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, διενεργούνται απλά ακτινογραφήματα του πεπτικού σωλήνα, για τον αποκλεισμό ξένου σώματος και για την εκτίμηση νοσημάτων που επηρεάζουν τον ρυθμό κένωσης του οισοφάγου (μεγαοισοφάγος) ή του στομάχου (Σύνδρομο Καθυστερημένης Κένωσης Στομάχου συνδεόμενο με μηχανικά ή λειτουργικά αίτια).

Η υπερηχοτομογραφική εξέταση κοιλίας συμβάλλει στη διερεύνηση των νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως για παράδειγμα των αγγειακών ανωμαλιών του ήπατος (πυλαιοσυστηματικές αναστομώσεις), έμφραξης του λεπτού εντέρου, παγκρεατίτιδας κλπ. Μια πληθώρα διαγνωστικών επεμβάσεων μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια υπερηχοτομογραφικής καθοδήγησης, όπως η λήψη χολής για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, η βιοψία ήπατος και λεμφαδένων κλπ.

Η ενδοσκόπηση του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού σωλήν και η λήψη βιοψιών, οδηγούν σε πιο ασφαλή διάγνωση και πιο πετυχημένη θεραπευτική αντιμετώπιση των πεπτικών νοσημάτων του ζώου σας.

Θεραπεία Νοσημάτων του Πεπτικού Συστήματος

Η αλματώδης εξέλιξη της γαστρεντερολογίας του σκύλου και της γάτας, καθώς και η επικαιροποιημένη γνώση μας, εφαρμόζονται σε όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε εξειδικευμένες τεχνικές (νηστιδοστομία, διαδερμική γαστροτομή με τη βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπίου, χρήση μπαλονιών διαστολής οισοφαγικής στένωσης), έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή βατότητα της πεπτικής οδού και η επαρκής σίτιση του ασθενούς ζώου. Στόχος μας είναι η άμεση διάγνωση και η ανώδυνη θεραπεία του τετράποδου φίλου σας.

Πρέπει να τονιστεί ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η εξέταση, διάγνωση και θεραπεία του κατοικίδιού σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να νοσήσει από δευτερογενείς παθήσεις του πεπτικού, που πιθανώς να οδηγήσουν σε παρατεταμένη ή πιο σοβαρή ασθένεια.