24 ΩΡΕΣ - 7 ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ & ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Καλλιγέρης Δημήτρης

Καλλιγέρης Δημήτρης

Εξωτερικός συνεργάτης (SurgiVets)
Ορθοπεδικό Τμήμα

Ορθοπεδικό Τμήμα

Η κτηνιατρική κλινική Πλακεντία έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μεγάλο εύρος ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών περιστατικών. Το ορθοπεδικό της τμήμα είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα, όπως απαιτεί η σύγχρονη κτηνιατρική επιστήμη, και για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με κτηνίατρο εξειδικευμένο στην ορθοπεδική χειρουργική.

Με την άφιξη σας στην κλινική ο υπεύθυνος ορθοπεδικός καταγράφει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του ζώου σας, λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν προϋπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις, πριν προχωρήσει στην ορθοπεδική και νευρολογική εξέταση. Στη συνέχεια, ο ασθενής εξετάζεται αναλυτικά από την κεφαλή προς την ουρά και όχι μόνο στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα. Ακολούθως, στις περιοχές τις οποίες υπέδειξε η ορθοπεδική εξέταση, πραγματοποιείται ακτινολογική διερεύνηση με ειδικές λήψεις για την ορθή διάγνωση του περιστατικού.

Επείγοντα περιστατικά

Η κλινική μας δέχεται επείγοντα περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες τον χρόνο. Το έμπειρο προσωπικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει καθημερινά τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος, βάναυσες επιθέσεις καθώς επίσης και δαγκώματα ζώων τα οποία μπορεί να επιφέρουν κάποιο κάταγμα ή άλλο ορθοπεδικό πρόβλημα. Αρχικά, ελέγχονται πλήρως οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς ζώου και η κατάστασή του σταθεροποιείται ώστε να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του. Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης ακολουθεί η αποκατάσταση των ορθοπεδικών παθήσεων.
 Ορθοπεδικό Τμήμα

Πρόληψη

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση έχουν ιδιαίτερη σημασία στην ορθοπεδική των ζώων συντροφιάς. Στις μικρόσωμες φυλές σκύλων η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η ασηπτική νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, καθώς και το εξάρθρημα της επιγονατίδας, και στις μεγαλόσωμες φυλές η δυσπλασία του αγκώνα και του ισχίου, η ρήξη χιαστού καθώς και η οστεοχόνδρωση του ώμου, είναι συχνές παθήσεις που πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα. Είναι απαραίτητος λοιπόν ο ορθοπεδικός έλεγχος του ζώου από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η διάγνωση της δυσπλασίας του αγκώνα και του ισχίου μπορούν να γίνουν στην ηλικία των 4 μηνών (5 σε γιγαντόσωμες φυλές) με τις κατάλληλες ακτινολογικές εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και για το εξάρθρημα της επιγονατίδας.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων αυτών
έχει μεγάλη σημασία για την προστασία των συγκεκριμένων αρθρώσεων
και την αποφυγή της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας.

Αντιμετώπιση

Η Πλακεντία κτηνιατρική κλινική διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτεί η σύγχρονη χειρουργική και αναισθησιολογία. Η αναισθησία πραγματοποιείται με εισπνευστικά αναισθητικά υπό την παρακολούθηση αναισθησιολόγου ο οποίος ελέγχει καθόλη τη διάρκεια του χειρουργείου τις ζωτικές λειτουργίες (monitoring) του ασθενούς. Οι πιο συχνές καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, το εξάρθρημα επιγονατίδας, η ασηπτική νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, η δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα, η οστεοχόνδρωση του ώμου(ocd), τα εξαρθρήματα, οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης καθώς επίσης και πολλά είδη καταγμάτων. Ένας ακόμα τομέας που εξειδικεύεται το ορθοπεδικό τμήμα είναι η ορθοπεδική μικροχειρουργική στα εξωτικά ζώα και στα μικρά θηλαστικά όπως πτηνά, ερπετά, κουνέλια και τρωκτικά!

Συντήρηση

Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα στον υπερήλικο σύντροφο σας που πάσχει από χρόνια οστεοαρθρίτιδα προσφέροντας του μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με τις κατάλληλες υποστηρικτές θεραπείες, φυσιοθεραπείες και σημαντικές συμβουλές που θα του χαρίσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια δίπλα στον καλύτερο του φίλο.