fbpx
Skip to main content

Άγανα: Τα Κρυφά Αγκάθια Που Απειλούν Τους Σκύλους το Καλοκαίρι

Η βόλτα με τον σκύλο στην εξοχή είναι πάντα απολαυστική, αρκεί να έχετε τον νου σας στα άγανα, τα μικρά αγκάθια που κρύβονται στα αγριόχορτα. Ίσως να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν βασικό καλοκαιρινό εχθρό του σκύλου σας που δεν θα πρέπει να αγνοείτε. Ενημερωθείτε για το πώς τα άγανα μπορούν να γίνουν απειλητικά και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το κατοικίδιό σας από τα αγκάθια τους.

Τι Είναι τα Άγανα

Άγανα είναι τα μικρά αγκάθια σε σχήμα βέλους, τα οποία συναντάμε συνήθως στα αγριόχορτα και το σιτάρι. Αποτελούν μέρος του άνθους τους και βοηθούν τα φυτά να πολλαπλασιαστούν, μεταφέροντας τους σπόρους τους. Στην Ελλάδα τα συναντάμε από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν τα χόρτα είναι ξερά. Είναι η εποχή που μπορούν εύκολα να προσκολληθούν στο δέρμα και τη γούνα του σκύλου και να προκαλέσουν πόνο ή τραυματισμό.

Γιατί Είναι Επικίνδυνα

Όλοι οι σκύλοι που βγαίνουν βόλτα σε περιοχές με πολλά ξερά χόρτα μπορούν να απειληθούν από τα άγανα, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν μακρύ και πυκνό τρίχωμα. Λόγω του σχήματός τους, τα άγανα μπορούν να κολλήσουν στο τρίχωμα και να τρυπήσουν σαν βέλος το δέρμα, εισχωρώντας βαθιά και προκαλώντας βλάβη σε εσωτερικά όργανα, όπως είναι οι πνεύμονες, η καρδιά ή ο εγκέφαλος.

Σε Ποια Σημεία του Σώματος Εντοπίζονται Συχνότερα

Εάν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως, τα άγανα μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση και να δημιουργήσουν απόστημα ή φλεγμονή, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ας δούμε τα συμπτώματα που προκαλούν στο σκύλο, ανάλογα με την περιοχή που έχουν προσβάλλει.

  • Στο Δέρμα
    Καθώς τα άγανα διεισδύουν πιο εύκολα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, προκαλούν οίδημα, πόνο, ερυθρότητα ή πύον. Εάν ο σκύλος σας γλύφει επίμονα το πόδι του ή κουτσαίνει, ελέγξτε προσεκτικά την περιοχή.
  • Στη Μύτη
    Θα το καταλάβετε εάν δείτε τον σκύλο σας να έχει έντονη ενόχληση στην περιοχή, να τρίβει τη μουσούδα του με το πόδι του ή στο έδαφος και να φτερνίζεται. Εάν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα, ίσως να παρατηρήσετε στο ρουθούνι του αίμα και βλέννα.
  • Στα Αυτιά
    Μην αγνοήσετε έναν σκύλο που τινάζει ή γέρνει το κεφάλι του ή που ξύνει έντονα το αυτί του. Δευτερογενώς, τα άγανα μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα.
  • Στα Μάτια
    Τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα μάτια που πεταρίζουν ή που μένουν κλειστά, το πρήξιμο, ο πόνος και το οφθαλμικό έκκριμα Η μόλυνση στα μάτια προκαλεί επίσης έλκη στον κερατοειδή.
  • Στο Στόμα
    Τα άγανα που διεισδύουν στη στοματική κοιλότητα προκαλούν ξηρό βήχα, δυσκολία στην κατάποση, σιελόρροια και εμποδίζουν τον σκύλο να φάει. Αν τον δείτε να αποφεύγει το φαγητό, να έχει κατάπτωση, ανορεξία, απώλεια βάρους ή δυσκολία στην αναπνοή, είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί εσωτερικά όργανα.

Στην περίπτωση που ο σκύλος σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρο ή να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας συμβουλέψει σχετικά.

Πώς Μπορείτε Να Προστατέψετε τον Σκύλο Σας

Όπως συνηθίζουμε να λέμε, η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία. Γι’ αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια απλά βήματα για να μειώσετε τις πιθανότητες να μολυνθεί ο σκύλος σας από τα μικρά αγκάθια.

  • Μετά τη βόλτα, ελέγχετε πολύ προσεκτικά το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας, ώστε να απομακρύνετε, το ταχύτερο δυνατό, άγανα, χορταράκια και κολιτσίδες.
  • Καλό είναι να αποφεύγετε τη βόλτα σε περιοχές με πολλά ξερά χόρτα και αγκάθια. Αν έχετε κήπο, στον οποίο ο σκύλος σας περνάει πολλές ώρες, καλό είναι να καθαρίζετε τα ξερά χόρτα συχνά.
  • Διατηρείτε το τρίχωμα του σκύλου σας σε άριστη κατάσταση, ώστε να είναι πιο εύκολο για εσάς να τσεκάρετε την κατάστασή του. Συνίσταται να κουρεύετε συχνά το τρίχωμά του ανάμεσα στα δάχτυλα, ώστε να μειώνετε σημαντικά την πιθανότητα να προσκολληθούν άγανα ή άλλα μικρά αγκάθια.

Για να έχετε τον σκύλο σας ασφαλή, φροντίζετε να αφαιρείτε τα άγανα από το τρίχωμά του, όποτε τα βλέπετε. Εάν έχουν μπει στο ρουθούνι του ή έχουν τρυπήσει το δέρμα του, μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε μόνοι σας, καθώς μπορεί να τραυματιστούν ζωτικά σημεία. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι πάντα η καλύτερη λύση.