fbpx
Skip to main content

Ιογενής λευχαιμία γάτας

Πρόκειται για σοβαρό νόσημα που αφορά των πληθυσμό των γατιών, και αποτελεί ένα πολύ συχνό αίτιο θανάτου στην γάτα. Οφείλεται σε ιό ο οποίος προσβάλει το λεμφικό σύστημα της γάτας και την καθιστά ευαίσθητη σε λοιμώξεις ή/και προκαλεί την ανάπτυξη όγκων.

Πως μεταδίδεται ο ιός;

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το σάλιο αλλά και με τα ούρα και τα κόπρανα ενώ το γατάκι μολύνεται από την μητέρα του κατά την διάρκεια της κυοφορίας.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως με:

  1. Δαγκώματα μεταξύ των γατιών
  2. Μετάγγιση αίματος
  3. Με το σάλιο και τα ούρα κατά την επαφή των γατιών
  4. Μέσω μολυσμένων δοχείων τροφής-νερού, όταν χρησιμοποιούνται από πολλές γάτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και φορείς του ιού
  5. Μέσω μολυσμένων δοχείων άμμου
  6. Με το φτάρνισμα

Ποια γατιά βρίσκονται σε κίνδυνο έκθεσης στον ιό;

  1. Tα αδέσποτα γατιά
  2. Τα γατιά ιδιοκτητών που έστω και περιστασιακά διαβιούν έξω από το σπίτι και έρχονται σε επαφή με γάτες φορείς του ιού
  3. Γάτες εκτροφείων ή ιδιοκτητών που έχουν πολλά ζώα, όταν μεταξύ αυτών βρίσκονται φορείς του ιού. Το πρόβλημα προκύπτει όταν στις κοινότητες αυτές των γατιών εισέρχονται γατιά χωρίς να έχουν ελεγχθεί
  4. Μικρά γατάκια που προέρχονται από μολυσμένες γάτες-μητέρες

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Το νόσημα μπορεί να εμφανιστεί με πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Παρακάτω αναφέρονται αυτά που εμφανίζονται πιο συχνά:

  1. Αναιμία
  2. Αίμα στα κόπρανα
  3. Ανορεξία-κατάπτωση
  4. Διάρροια
  5. Ίκτερος
  6. Πολυδιψία-Πολυουρία (δηλαδή η αύξηση της δίψας και της ούρησης)
  7. Απώλεια βάρους
  8. Αύξηση συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων
  9. Απώλεια βάρους
  10. Λεμφαδενοπάθεια
  11. Στειρότητα ή αποβολή
  12. Προβλήματα στους οφθαλμούς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 30% των γατιών που προσβάλλονται από τον ιό της λευχαιμίας εμφανίζει ανάπτυξη νεοπλασίας (καρκίνος) με πιο συχνό το λέμφωμα.

Μπορώ να διαπιστώσω αν η γάτα μου είναι φορέας του ιού;

Ο κτηνίατρος σας μπορεί με μια απλή εξέταση αίματος να διαπιστώσει αν το γατάκι σας είναι φορέας του ιού.

Αν η γάτα μου είναι θετική τι πρέπει να κάνω;

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι κάθε γατάκι που προσβάλλεται από τον ιό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και θα νοσήσει. Αυτό γιατί ένα μεγάλο ποσοστό γατιών που προσβάλλονται από τον ιό είναι σε θέση να αναπτύξουν ανοσία και να αντιμετωπίσουν τον ιό. Μια δεύτερη κατηγορία γατιών αναπτύσσει ανοσία και περιορίζει τον ιό, αλλά όταν υποβληθεί σε στρες ή σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία είναι δυνατό να νοσήσει. Τέλος μια τρίτη κατηγορία γατιών δεν είναι ικανή να εμφανίσει ανοσία και έκθεση τους στον ιό συνεπάγεται ότι το γατάκι θα νοσήσει.
Έτσι εάν ένα γατάκι που προέρχεται από μολυσμένη μητέρα ή αν αποκτήσετε μια καινούργια γάτα και βρεθεί θετική στον ιό χωρίς όμως να εμφανίζει συμπτώματα, τότε θα πρέπει το ζώο αυτό να επανεξεταστεί σε ένα μήνα για να διαπιστωθεί αν η προσβολή είναι παροδική ή όχι. Τα μικρά γατάκια θα πρέπει να ελέγχονται μετά την ηλικία των 16 εβδομάδων, όταν αναμένεται ότι ο ιός που τους έχει μεταδοθεί από την μητέρα του θα έχει ελεγχθεί.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιογενή λευχαιμία της γάτας. Η όποια προσπάθεια θεραπείας είναι παρηγορητική και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου και την καταπολέμηση των δευτερογενών λοιμώξεων. Αν το γατάκι σας είναι φορέας του νοσήματος πριν επιχειρηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια θεραπείας θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής

Αν έχετε και άλλες γάτες θα πρέπει να την απομονώσετε από αυτές και να έχει ξεχωριστά δοχεία παράθεσης τροφής, νερού και ατομικό δοχείο υγιεινής. Επίσης δεν θα πρέπει να βγαίνει έξω αφενός διότι αποτελεί απειλή για τις άλλες γάτες και αφετέρου αυξάνει η πιθανότητα προσβολής από λοιμώξεις.

Είστε σε θέση να βρείτε ένα σπίτι για να την φιλοξενήσει με τους ίδιους όρους;

Αν τα παραπάνω δεν είναι εφικτά τότε η λύση της ευθανασίας είναι λογική δεδομένου της σοβαρότητας του νοσήματος, του ανίατου χαρακτήρα του και την ευκολία μετάδοσης του.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι:

  1. Εμβολιασμός. Αν η γάτα σας είναι αρνητική στη εξέταση αίματος τότε μπορεί να εμβολιαστεί.
  2. Έλεγχος κάθε νεοεισερχόμενου γατιού σε εκτροφές ή σε χώρους όπου υπάρχουν άλλα γατιά
  3. Να μην επιτρέπεται στις ανεμβολίαστες γάτες να κυκλοφορούν έξω από το σπίτι.
  4. Απομόνωση, υιοθεσία και σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο, ευθανασία των οροθετικών γατιών.