24 ΩΡΕΣ - 7 ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ & ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Κρότωνες (τσιμπούρια) και μετάδοση ασθενειών

Οι κρότωνες, ευρύτερα γνωστοί και ως τσιμπούρια, απομυζούν το αίμα του σκύλου που προσβάλλουν. Συνέπεια είναι πρόκληση κνησμού και δερματίτιδας ενώ σε μεγάλου βαθμού παρασίτωση οι σκύλοι εμφανίζουν και αναιμία. Το πρόβλημα ξεφεύγει από τα πλαίσια μιας απλής εξωπαρασίτωσης αν αναλογιστούμε ότι ενδέχεται να μεταδώσουν στα ζώα και ασθένειες. Oι σημαντικότερες είναι:

  1. Ερλιχίωση
  2. Πιροπλάσμωση-Μπαμπεσίωση
  3. Ηπατοζωονόσο
  4. Νόσος του Lyme

Ερλιχίωση

Προκαλείται από το ενδοκυτταρικό παράσιτο του γένους Ehrlichia spp. Την μόλυνση ακολουθεί η οξεία μορφή της νόσου με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση, οφθαλμορινικό έκκριμα, και λεμφαδενοπάθεια. Αν το νόσημα δεν γίνει αντιληπτό ακολουθεί η υποκλινική μορφή. Η τελευταία δεν έχει κάποια ειδικά συμπτώματα και ο σκύλος εμφανίζεται υγιής. Σκύλοι που θα εκδηλώσουν την χρόνια μορφή του νοσήματος, πάσχουν σοβαρά με κύριο χαρακτηριστικό την προσβολή του μυελού των οστών και την αδυναμία παραγωγής ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Συμπτώματα από τους οφθαλμούς, τις αρθρώσεις το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν σε ζώα που πάσχουν από ερλιχίωση. Η έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος επιτρέπει την θεραπεία των ασθενών ζώων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αν η χρόνια μορφή του νοσήματος εμφανιστεί. Το νόσημα είναι πολύ συχνό στην χώρα μας, σε βαθμό που δεν θα ήταν παράλογος ο εργαστηριακός έλεγχος του σκύλου μια φορά τον χρόνο, ιδιαίτερα αν έχει ιστορικό παρασίτωσης από κρότωνες.

Πιροπλάσμωση-Μπαμπεσίωση

Προκαλείται από το αιμοπαράσιτο του γένους Babesia spp. To παράσιτο προσβάλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου. Οι προσβεβλημένοι σκύλοι παρουσιάζουν αναιμία, πυρετό, λεμφαδενοπάθεια, ίκτερο, εμετό. Πληθώρα άτυπων συμπτωμάτων μπορεί να παρουσιαστούν από το αναπνευστικό, πεπτικό (διάρροια, δυσκοιλιότητα), ασκίτη και οιδήματα των άκρων και του όσχεου, αιμορραγική διάθεση, διόγκωση των αρθρώσεων, και συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (επιληπτικές κρίσεις, αταξία κ.α.).

Ηπατοζωονόσο

Προκαλείται από το πρωτόζωο Hepatozoon spp. Οι σκύλοι μολύνονται όταν καταπιούν κρότωνες που είναι φορείς της μολύνουσας μορφής του Hepatozoon. Οι προσβεβλημένοι σκύλοι εκδηλώνουν πυρετό, καχεξία, κατάπτωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, πυώδες οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, και υπεραισθησία. Η τελευταία εκδηλώνεται με απροθυμία μετακίνησης, ακαμψία του τραχήλου και πόνο στην οσφυϊκή χώρα του σώματος. Τυπικό εργαστηριακό εύρημα είναι η έντονη λευκοκυττάρωση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα επίπεδα των 200000 κυττάρων/μl.

Νόσο του Lyme

Προκαλείται από την σπειροχαίτη Borrelia burgdorferi. Το νόσημα εκδηλώνεται με πυρετό, χωλότητα, διόγκωση των αρθρώσεων, λεμφαδενοπάθεια και ανορεξία. Μικρός αριθμός σκύλων ενδέχεται να παρουσιάσει σπειραματονεφρίτιδα και προσβολή του ΚΝΣ.