fbpx
Skip to main content

Νεογέννητο παιδί και κατοικίδιο

Η είσοδος ενός παιδιού στην οικογένεια είναι δυνατό να αναστατώσει το κατοικίδιο ζώο που ήδη βρίσκεται στο σπίτι. Με τις πληροφορίες που παραθέτονται παρακάτω η εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων μειώνεται ή και εξαφανίζεται. Εκείνο που πρέπει να έχουμε σαν χρυσό κανόνα είναι: το ζώο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνεται μόνο με το νεογέννητο παιδί. Αυτό γιατί το νεογέννητο είναι ανήμπορο να απωθήσει το ζώο, αν το τελευταίο το προσεγγίσει, ακόμα και αν η διάθεση είναι να του προσφέρει ζέστη ή φροντίδα όπως θα έκανε σε νεογέννητα ζωάκια.

Διαθέστε κάθε μέρα 5-10 λεπτά για αποκλειστική φροντίδα του ζώου που θα πρέπει να περιλαμβάνει παιχνίδι και περιποίηση (π.χ. χτένισμα). Διαθέστε αυτόν τον χρόνο και όταν έλθει το παιδάκι στο σπίτι. Είναι ένα “τρικ” για να πείσετε το κατοικίδιο, ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό για εσάς. Εάν έχετε περισσότερα του ενός ζωάκια, κάθε ένα χρειάζεται τουλάχιστο 5 λεπτά ατομικής φροντίδας ημερησίως, ενώ σε περίπτωση που μεταξύ τους τα πάνε καλά μπορείτε να παίξετε και να τους μιλήσετε μαζί.

Πριν υποδεχθείτε το παιδάκι σας στο σπίτι θα πρέπει να έχετε προνοήσει ώστε το ζώο σας να έχει προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα φαγητού και βόλτας που θα επιβάλλει η είσοδος του παιδιού στην οικογένεια. Δεν θα πρέπει να υποβάλλεται το ζώο σε πολλές αλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτή η περίοδος είναι επίσης κατάλληλη για να αξιολογήσετε και να διορθώσετε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τον σκύλο σας στην βόλτα. Αυτό γιατί σε περίπτωση που επιλέξετε να σας συνοδεύει ο σκύλος σας στην βόλτα με το καρότσι, για λόγους προστασίας, συντροφιάς ή άσκησης, θα πρέπει να μάθει να είναι πιο υπάκουος, να μην αγνοεί την παρουσία του καροτσιού με το μωρό και να μην τραβάει. Αν έχετε λάβει την απόφαση να βγαίνετε μαζί με το σκύλο, μπορείτε να κάνετε δοκιμαστικές βόλτες με άδειο καρότσι, πριν την γέννηση του μωρού, και να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους οδηγών βόλτας (λουριά), με τα οποία θα μπορούσατε να ελέγχεται το σκύλο σας αποτελεσματικότερα. Η περιθωριοποίηση του σκύλου από το πρόγραμμα βόλτας οδηγεί στην ανάπτυξη μη επιθυμητής συμπεριφοράς από μέρους του ζώου.

Πριν υποδεχθείτε το μωράκι σας επιτρέψτε στο κατοικίδιο να εξερευνήσει την πλειοψηφία των αντικειμένων που αφορούν το παιδί ιδιαίτερα το μέρος που κοιμάται το μωρό και το μέρος που γίνεται η αλλαγή των πανών. Αφήστε το να εξερευνήσει την πούδρα, τη λοσιόν, τις πάνες και άλλα αντικείμενα. Ποτέ όμως δεν επιτρέπουμε στο ζώο να κοιμηθεί στο μέρος που θα κοιμάται το μωρό.

Αν το ζώο σας έχει την τάση αυτά τα αντικείμενα να τα βάζει στο στόμα, πρέπει αμέσως να το διορθώνετε, με ένταση και πειθώ στην φωνή λέγοντας του ΜΗ. Πρέπει να μάθει να αντιδρά άμεσα σ αυτή την εντολή και να απελευθερώνει το αντικείμενο. Αν το ζώο σας μπορεί να εκτελεί τις εντολές κάτσε, μείνε, πάρε και άφησε ένα αντικείμενο, θα είναι πιο εύκολο στο μέλλον, όταν το παιδάκι θα έχει μεγαλώσει να επικοινωνήσει με το ζώο.

Αν το ζώο σας έχει δικά του παιχνίδια που μοιάζουν με τα παιχνίδια του παιδιού, είναι πιθανό να νομίζει ότι μπορεί να παίζει και με αυτά τα παιχνίδια. Αν εσείς μπορείτε να πλένετε τα παιχνίδια αυτά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα υγιεινής. Στο μέλλον όμως είναι δυνατόν το ζώο να επιχειρεί να πάρει τα παιχνίδια από το παιδάκι όταν εκείνο τα κρατάει στα χέρια του, και να έχουμε ανεπιθύμητους τραυματισμούς. Η καλύτερη λύση είναι να αντικαταστήσουμε τα παιχνίδια του ζώου, με τέτοια που να μην μοιάζουν με αυτά του παιδιού. Πριν υποδεχθείτε το μωράκι σας επιτρέψτε στο κατοικίδιο να εξερευνήσει τα ρούχα του με την όσφρηση και σκορπίστε μερικά σε διάφορα μέρη του σπιτιού.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, από το μαιευτήριο, με το μωρό σας, το ζωάκι σας, λόγω της πολυήμερης απουσίας σας θα αντιδράσει με έντονες χαρές, και θα θέλει να πηδήξει πάνω σας, διότι του λείψατε. Σ αυτό το σημείο κάποιος άλλος θα πρέπει να κρατάει το μωρό σας. Είναι επίσης η πιο ακατάλληλη στιγμή για να συστήσετε το νέο μέλος της οικογένειας στο ζωάκι σας. Αφού ανταποδώσετε στο ζώο σας τον ενθουσιασμό της επιστροφής σας στο σπίτι, θα πρέπει να περιμένετε, ίσως αρκετή ώρα, μέχρι το ζωάκι να ηρεμήσει, για να επιχειρήσετε την πρώτη επαφή.

Στο ζώο πρέπει να του επιτρέπεται να μυρίσει και να εξερευνήσει το παιδάκι. Αν το ζώο είναι πολύ επιφυλακτικό, θα πρέπει να του μιλάτε και να το ενθαρρύνετε να μυρίσει το μωρό. Δεν πρέπει να κρατάτε το μωρό μπροστά στο ζώο. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, διότι το ζώο μπορεί στιγμιαία να αντιδράσει επιθετικά.

Πρέπει πάντα να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να δείξετε υπομονή, για να καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αρμονική συμβίωση. Το ζώο πρέπει να αντιδρά άμεσα στις εντολές σας, όταν προσπαθεί να γλύψει ή γρυλίζει στο μωρό. Αν δεν το κάνει, πρέπει να το απομονώσετε σε άλλο δωμάτιο και να επιχειρήσετε την γνωριμία αργότερα, που θα έχει ηρεμήσει.

Μην θεωρείτε το γρύλισμα, σαν φυσιολογική αντίδραση του ζώου στην παρουσία κάποιου ανταγωνιστή, και ότι ζηλεύει και θα του περάσει. Τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να διορθώνεται άμεσα, χωρίς βία, αλλά με τιμωρία. Μεγαλώνοντας το παιδάκι θα πρέπει να μαθαίνει να συμπεριφέρεται στο ζώο έτσι ώστε να μην του προκαλεί πόνο, και αυτό διότι ακόμα και αν το ζωάκι σας είναι πολύ φιλικό, αν πονέσει αντανακλαστικά μπορεί να αντιδράσει επιθετικά.

Το μοντέλο συνύπαρξης 2 διαφορετικών ψυχών και μάλιστα διαφορετικού είδους δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί στα πλαίσια μια ιστοσελίδας. Μη διστάζετε να συμβουλεύεστε επαγγελματίες εκπαιδευτές και ειδικούς στην συμπεριφορά του σκύλου.