Ομάδες αίματος των κατοικιδίων
Είναι πιθανό ένα κατοικίδιο ζώο να χρειαστεί στην ζωή του να υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Τέτοιες είναι σοβαροί τραυματισμοί, χειρουργικές επεμβάσεις που αναμένεται μεγάλη απώλεια αίματος, τοξικώσεις από αντιπηκτικούς παράγοντες (ποντικοφάρμακα), παθήσεις του μυελού των οστών, παθήσεις που προκαλούν μείωση των αιμοπεταλίων, αναιμικές καταστάσεις, αιμορραγική διάθεση κ.α.
Η γνώση της ομάδας αίματος στο σκύλο και στην γάτα, δίνει στον κτηνίατρο την δυνατότητα να χορηγήσει το καταλληλότερο αίμα στο ασθενές ζώο ή να αναζητήσει τον καταλληλότερο δότη (έχετε υπόψη σας ότι κάποιος γνωστός σας μπορεί να χρειαστεί αίμα για το ζώο του). Αυτό γιατί, μετάγγιση ασύμβατου αίματος μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πιο απλή, είναι, η μετάγγιση να μην επιφέρει τα προσδοκώμενα (λόγω μικρότερης διάρκειας ζωής των κυττάρων του αίματος) αποτελέσματα, ενώ η εμφάνιση αναφυλακτικών ή αιμολυτικών αντιδράσεων θέτει σε κίνδυνο την ζωή του ζώου.
Λίγα λόγια για τις ομάδες αίματος
- Σκύλος
Στον σκύλο έχουν αναγνωριστεί 8 διαφορετικές ομάδες αίματος υπό τον όρο DEA (Dog Erythrocyte Antigen). Aπό αυτές η DEA 1.1 έχει την μεγαλύτερη αξία. Στο σκύλο γενικά η πρώτη μετάγγιση δεν προκαλεί προβλήματα. Αν όμως το αίμα δεν είναι συμβατό, αφενός το μεταγγιζόμενο αίμα δεν κυκλοφορεί στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφετέρου το ζώο ευαισθητοποιείται στην νέα ομάδα, και μια δεύτερη μετάγγιση από τον ίδιο δότη ή δότη ίδιας ομάδας δεν μπορεί να γίνει. Αν μάλιστα, μια δεύτερη μετάγγιση γίνει χωρίς έλεγχο, η εμφάνιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων είναι πολύ πιθανή. - Γάτα
Στη γάτα έχουν αναγνωριστεί 3 ομάδες αίματος, οι Α, Β και ΑΒ. Aπό συχνότητα εμφάνισης η Α είναι η πιο συχνή ενώ η ΑΒ είναι πολύ σπάνια. Σε αντίθεση με το σκύλο, στην γάτα είναι απαραίτητη η ταυτοποίηση από την πρώτη μετάγγιση. Τυφλή μετάγγιση στο ζωικό αυτό είδος ενέχει πολλούς κινδύνους και αντενδείκνυται.