fbpx
Skip to main content

Ο εμβολιασμός της γάτας

Εμβολιάζοντας τη γάτα μας, ο οργανισμός της αναπτύσσει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται από πιθανή έκθεση της σ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς και αποτρέπεται η εμφάνιση νόσου. Οι γάτες εμβολιάζονται έναντι παθογόνων παραγόντων που προκαλούν στα ανεμβολίαστα ζώα σοβαρές ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι ανίατες και θανατηφόρες.

Υπάρχουν διάφορα εμβολιακά προγράμματα. Αυτά συνήθως διαφέρουν ως προς την συχνότητα του εμβολιασμού, και όχι ως προς το είδος των παθογόνων μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια. Η πιστή τήρηση του εμβολιακού προγράμματος που σας συστήνει ο κτηνίατρος σας αποτελεί την προϋπόθεση για μια υγιή γάτα.

Τα νεαρά γατάκια εμβολιάζονται αρκετές φορές τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Το νεογέννητο γατάκι εφοδιάζεται με αντισώματα από την μητέρα του. Αυτά επαρκούν για την προστασία του τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Με τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς που ακολουθούν, του επιτρέπεται να αποκτήσει αντισώματα σε αριθμούς ικανούς να το προστατέψουν. Στην συνέχεια αρκεί ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός για να είναι προστατευμένο εφ’ όρου ζωής.

Τα γατάκια εμβολιάζονται έναντι των:

  1. Ερπητοϊός -1 της γάτας: προκαλεί την ρινοτραχειϊτιδα της γάτας. Το νόσημα είναι πολύ συχνό μεταξύ του πληθυσμού των γατιών, μεταδίδεται εύκολα και προσβάλει την ανώτερη αναπνευστική οδό, ενώ προκαλεί και αποβολές. Εκδηλώνεται με έκκριμα από την μύτη και τον οφθαλμό, πταρμό και έλκη στο κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και την στοματική κοιλότητα. Σε σοβαρότερες μορφές εκδηλώνεται πυρετός, ανορεξία και βήχας, ενώ μόνιμες αλλοιώσεις παραμένουν στον οφθαλμό και τις ρινικές κοιλότητες αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως.
  2. Καλυκοϊός της γάτας: προσβάλλει την ανώτερη αναπνευστική οδό και περιστασιακά τις αρθρώσεις. Τα γατάκια εκδηλώνουν ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, πυρετό, ενώ η προσβολή των αρθρώσεων εκδηλώνεται με διόγκωση αυτών, χωλότητα, πόνο κατά την ψηλάφηση και πυρετό.
  3. Παρβοϊός της γάτας: προκαλεί σοβαρής μορφής γαστρεντερίτιδα που εκδηλώνεται με ανορεξία, εμετό, διάρροια, κατάπτωση και πυρετό. Η ίωση είναι συχνά θανατηφόρα για τα μικρά γατάκια, ενώ τα μεγαλύτερα είναι δυνατό να επιβιώσουν με κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή. Ο ιός προκαλεί επίσης αποβολή στις έγκυες γάτες, ενώ όσα γατάκια γεννηθούν εμφανίζουν υποπλασία της παρεγκεφαλίδας που εκδηλώνεται με νευρικά συμπτώματα.