Ο εμβολιασμός του σκύλου
Εμβολιάζοντας το σκύλο μας, ο οργανισμός του αναπτύσσει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ο σκύλος μας προστατεύεται από πιθανή έκθεση του σ’ αυτούς τους μικροοργανισμούς και αποτρέπεται η εμφάνιση νόσου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σκύλος εμβολιάζεται έναντι παθογόνων παραγόντων που προκαλούν στα ανεμβολίαστα ζώα σοβαρές ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι ανίατες και θανατηφόρες, ενώ άλλες πέρα από την υγεία του σκύλου αφορούν και την δημόσια υγεία.
Υπάρχουν διάφορα εμβολιακά προγράμματα. Αυτά συνήθως διαφέρουν ως προς την συχνότητα του εμβολιασμού, και όχι ως προς το είδος των παθογόνων μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια. Η πιστή τήρηση του εμβολιακού προγράμματος που σας συστήνει ο κτηνίατρος σας αποτελεί την προϋπόθεση για ένα υγιή σκύλο.
Τα νεαρά ζώα εμβολιάζονται αρκετές φορές τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Το νεογέννητο σκυλάκι εφοδιάζεται με αντισώματα από την μητέρα του. Αυτά επαρκούν για την προστασία του τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Με τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς που ακολουθούν, του επιτρέπεται να αποκτήσει αντισώματα σε αριθμούς ικανούς να το προστατέψουν. Στην συνέχεια αρκεί ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός για να είναι προστατευμένος εφ’όρου ζωής.
Τα σκυλιά εμβολιάζονται έναντι των:
Παρβοϊός του σκύλου:
Το νόσημα είναι γνωστό και ως “τύφος”. Προκαλεί μυοκαρδίτιδα σε σκύλους μικρότερους των 2 μηνών και γαστρεντερίτιδα σοβαρής μορφής σε μεγαλύτερα κουτάβια. Η πρώτη μορφή εμφανίζεται σπάνια στην κλινική πράξη διότι τα κουτάβια προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα. Η δεύτερη μορφή εμφανίζεται συχνά και προκαλεί σοβαρές απώλειες. Εκδηλώνεται με πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση, εμετό και αιμορραγική διάρροια. Απαιτείται εντατική θεραπεία και την παραμονή του ασθενούς στο ιατρείο.
Ιός του Carre:
Προκαλεί σοβαρή νόσο, ευρύτερα γνωστή και ως μόρβα.
Ο ιός μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανεμβολίαστων ζώων επιφέροντας σημαντικές απώλειες. Το νόσημα είναι ανίατο και εκδηλώνεται με συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα , το αναπνευστικό το νευρικό, τον οφθαλμό, το δέρμα κ.α.
Αδενοϊός -1 του σκύλου:
Προκαλεί την λοιμώδη ηπατίτιδα του σκύλου. Το νόσημα εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο στην υπεροξεία μορφή, ενώ σε ηπιότερες μορφές, τα ασθενή ζώα εμφανίζουν πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λεμφαδενοπάθεια, αιμορραγική διάθεση, διάταση της κοιλιάς, βλάβες του οφθαλμού κ.α.
Λεπτοσπείρωση:
Προκαλείται από διάφορα στελέχη του βακτηριδίου Leptospira spp. και επιφέρονται βλάβες των νεφρών, του ήπατος και άλλων εσωτερικών οργάνων. Συχνές εκδηλώσεις είναι ο πυρετός, η ανορεξία, η αφυδάτωση, ο ίκτερο, οι αιμορραγίες κ.α. Το νόσημα αφορά και την δημόσια υγεία.
Λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα:
Γνωστή και ως “βήχας των κυνοτροφείων”, πρόκειται για λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Προκαλείται από διάφορους ιούς και βακτήρια. Τα σκυλιά εμβολιάζονται έναντι των συχνότερων αιτιολογικών παραγόντων που είναι ο ιός CPiV και το βακτηρίδιο Bortetella bronchiseptica. Εκδηλώνεται με βήχα, ενώ σε σοβαρότερες προσβολές με βρογχοπνευμονία (βήχας, ταχύπνοια, πυρετός κ.α.).
Λύσσα
Ο ιός της λύσσας προκαλεί σοβαρή, θανατηφόρα εγκεφαλομυελίτιδα τόσο στα κατοικίδια και τα άγρια ζώα όσο και στον άνθρωπο, ο οποίος μολύνεται από δάγκωμα μολυσμένου ζώου. Με τους συστηματικούς εμβολιασμούς και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν όταν το νόσημα ενδημούσε, τα περιστατικά κρουσμάτων στα κατοικίδια ζώα έχουν εξαλειφθεί. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός από την νομοθεσία.