fbpx
Skip to main content

Πυομήτρα στο σκύλο

Τι είναι η πυομήτρα;

Με τον όρο πυομήτρα εννοούμε την συσσώρευση πύου στην κοιλότητα της μήτρας. Πρόκειται για συχνή παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται την περίοδο του δίοιστρου (η περίοδος μετά τον οίστρο). Όταν ο τράχηλος της μήτρας παραμένει ανοιχτός παρατηρείται έξοδος πυώδους εκκρίματος από τα χείλη του αιδοίου, ενώ όταν ο τράχηλος είναι κλειστός, το πυώδες εξίδρωμα συγκεντρώνεται στην κοιλότητα της μήτρας, η οποία και διογκώνεται.

Γιατί είναι συχνή η εμφάνιση της στους σκύλους;

Το ενδομήτριο της σκύλας, κατά την περίοδο του δίοιστρου υφίσταται κυστική υπερπλασία, η οποία επιδεινώνεται σταδιακά με τους επόμενους οίστρους. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μειωμένη αντίσταση του έναντι των μικροοργανισμών που εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας φυσιολογικά κατά την περίοδο του οίστρου, όταν ο τράχηλος είναι ανοιχτός. Η μήτρα ενός νεαρού ζώου είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτά τα μικρόβια, ενώ η μήτρα ενός ζώου που παρουσιάζει κυστική υπερπλασία αδυνατεί να τα περιορίσει με συνέπεια την ανάπτυξη πυώδους συλλογής.

Ποιες σκύλες βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου;

  1. Σκύλες μέσης ή μεγάλης ηλικίας που δεν γέννησαν ποτέ ή γέννησαν πριν αρκετά χρόνια.
  2. Σκύλες στις οποίες χρησιμοποιούνται συνθετικά προγεσταγόνα για την αναστολή της εμφάνισης του οίστρου. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση συνθετικών προγεσταγόνων αποτελεί την “εύκολη λύση” αφού αρκεί μόνο μία ένεση για την αναστολή του οίστρου. Εν τούτοις ο ιδιοκτήτης που προτιμάει αυτή την λύση και όχι την στείρωση του ζώου, θα πρέπει να είναι ενήμερος ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης πυομήτρας αυξάνει σημαντικά με την χρήση τέτοιων σκευασμάτων, και ανεξάρτητα από την ηλικία του ζώου.
  3. Σκύλες στις οποίες χρησιμοποιούνται οιστρογόνα για την διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

  1. Πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση.
  2. Έξοδος πυώδους εκκρίματος από τα χείλη του αιδοίου σε περίπτωση που ο τράχηλος παραμένει ανοιχτός.
  3. Πολυδιψία- Πολυουρία (το ζώο πίνει πολύ νερό και ουρεί συχνά).
  4. Σε πιο προχωρημένα στάδια παρατηρούνται εμετοί.
  5. Σε ζώα με μεγάλη συγκέντρωση πύου, είναι δυνατό να παρατηρείται διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων (διόγκωση κοιλίας).

Πως γίνεται η διάγνωση του νοσήματος;

To ιστορικό, τα συμπτώματα, η κλινική εξέταση και απλές εργαστηριακές εξετάσεις συνηγορούν στην διάγνωση του νοσήματος. Επιβεβαίωση αυτής γίνεται με τον υπερηχοτομογραφικό έλεγχο.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών αποτελεί την θεραπεία εκλογής. Ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ζώου είναι δυνατό να χρειαστεί η παραμονή του στην κλινική για λίγες μέρες προκειμένου να τους χορηγηθεί υποστηρικτική αγωγή (ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών, και αντιβιοτικών).

Ποια η πρόληψη έναντι της πυομήτρας;

  1. Στείρωση του ζώου σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε την γονιμοποίηση του.
  2. Αποφυγή της χρήσης προγεσταγόνων για την αναστολή του οίστρου.
  3. Γονιμοποίηση του ζώου εφόσον μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που συνεπάγονται αυτής (στρες εγκυμοσύνης και τοκετού για τους ιδιοκτήτες και το ζώο, ανατροφή και υιοθεσία κουταβιών).