fbpx
Skip to main content

Το «Αυτί του Κολυμβητή». Συμπτώματα και Θεραπεία.

Οι σκύλοι αγαπούν το κολύμπι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, κατά την κολύμβηση ή το παιχνίδι με το νερό, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που να προδιαθέσουν σε εξωτερική ωτίτιδα ή όπως κοινώς λέγεται, το «αυτί του κολυμβητή».

Τι Είναι το «Αυτί του Κολυμβητή»

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση (ωτίτιδα) του έξω ακουστικού πόρου. Κατά την κολύμβηση, το νερό μπορεί να εισέλθει στο αυτί του σκύλου, να παγιδευτεί και να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον, όπου αναπτύσσονται βακτήρια ή μύκητες.

Προδιαθέτοντες Παράγοντες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του «αυτιού του κολυμβητή» στα κατοικίδια, όπως:

  • Έκθεση στο νερό. Οι σκύλοι που περνούν πολύ χρόνο κολυμπώντας ή κάνουν συχνά μπάνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.
  • Ανατομία. Οι ράτσες σκύλων με μακριά πτερύγια αυτιών ή με κρεμαστά αυτιά, όπως τα Cocker Spaniel ή τα Basset Hound, έχουν προδιάθεση στο «αυτί του κολυμβητή», λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αέρα στον ακουστικό πόρο.

Συμπτώματα

Τα κατοικίδια με εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως: ανησυχία, έκκριμα από το αυτί, δυσανασχέτηση και κνησμός που εκδηλώνονται με κλίση κεφαλής, τίναγμα των αυτιών, τρίψιμο της κεφαλής σε αντικείμενα, τρίψιμο των αυτιών με τα πόδια, κ.ά. Σε χρόνιες ή επιπλεγμένες καταστάσεις, μπορεί να υπάρχει έντονη δυσοσμία των αυτιών.
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Διάγνωση και Θεραπεία

  • Κτηνιατρική εξέταση. Μια ενδελεχής εξέταση των αυτιών μέσω ωτοσκόπησης και λήψης υλικού από τον έξω ακουστικό πόρο, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του είδους και της έκτασης της μόλυνσης και θα αποκλείσει τυχόν υποκείμενα ή άλλα αίτια, όπως παρουσία ξένων σωμάτων, αγάνων κ.ά.
  • Φάρμακα. Ανάλογα με τη διάγνωση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής, ο κτηνίατρος θα σας συστήσει τα κατάλληλα τοπικά σκευασμάτα ή/και συστηματική αγωγή.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων και να παρακολουθείτε την εξέλιξη της θεραπείας με τακτικές επισκέψεις.

Πρόληψη

  • Καλό θα ήταν να γίνεται από τον κηδεμόνα τακτικός έλεγχος στα αυτιά του κατοικίδιου μετά το μπάνιο, για τυχόν ερεθισμούς ή παρουσία πόνου, δυσοσμίας, εκκρίματος κ.α. Σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων, θα πρέπει να αναζητηθεί κτηνιατρική γνώμη.
  • Προς αποφυγή δημιουργίας συνθηκών στον έξω ακουστικό πόρο που προδιαθέτουν σε υπερανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων, θα μπορούσε να γίνει χρήση τοπικών ξηραντικών καθαριστικών διαλυμάτων. Τα διαλύματα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται κατόπιν ιατρικής σύστασης, σε συχνότητα και δοσολογία που θα υποδείξει ο κτηνίατρος.

Η ωτίτιδα του σκύλου ή το «αυτί του κολυμβητή» μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και χρόνιες παθήσεις στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη λήψη προληπτικών μέτρων, μπορείτε να τα βοηθήσετε να παραμείνουν υγιή, απολαμβάνοντας το παιχνίδι τους στο νερό.