Εδώ θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές, για συχνές παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το σκύλο και την γάτα, και για θέματα δημόσιας υγείας. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών που ενδιαφέρονται για τα κατοικίδια τους, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι συνεχής. Οι πληροφορίες θα εμπλουτίζονται συνέχεια με νέα θέματα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πληροφορίες που θα βρείτε έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε διάγνωση και προσπάθεια θεραπείας από μέρους σας για θέματα υγείας που αφορούν το ζώο σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά σφάλματα. Ο μόνος αρμόδιος για την διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς ζώου είναι ο κτηνίατρος σας.


Νεογέννητο παιδί και κατοικίδιο

Η είσοδος ενός παιδιού στην οικογένεια είναι δυνατό να αναστατώσει το κατοικίδιο ζώο που ήδη βρίσκεται στο σπίτι. Με τις πληροφορίες που παραθέτονται παρακάτω η εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων μειώνεται ή και εξαφανίζεται. Εκείνο που πρέπει να έχουμε σαν χρυσό κανόνα είναι: το ζώο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνεται μόνο με το νεογέννητο παιδί.

Κόκκαλα στη διατροφή του σκύλου

Η παράθεση οστών ως τροφή στους σκύλους, αποτελεί κοινή πρακτική για μια μερίδα ιδιοκτητών. Αποτελεί μάλιστα μια εύκολη και οικονομική λύση για την διατροφή του κατοικίδιου.
Αυτό συμβαίνει εν αγνοία των σημαντικών κινδύνων στους οποίους εκτίθεται το ζώο.

Αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα και σκύλος

Στην παθολογία του σκύλου περιγράφεται μια ιδιαίτερη παθολογική κατάσταση υπό τον όρο “αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα”. Όπως υποδηλώνει ο όρος πρόκειται για την ανάπτυξη νεοπλασίας (καρκινογένεση) η οποία έχει την ιδιαιτερότητα ότι μεταδίδεται μεταξύ των σκύλων με την σεξουαλική επαφή.

Ομάδες αίματος των κατοικιδίων

Είναι πιθανό ένα κατοικίδιο ζώο να χρειαστεί στην ζωή του να υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
Τέτοιες είναι σοβαροί τραυματισμοί, χειρουργικές επεμβάσεις που αναμένεται μεγάλη απώλεια αίματος, τοξικώσεις από αντιπηκτικούς παράγοντες (ποντικοφάρμακα), παθήσεις του μυελού των οστών, παθήσεις που προκαλούν μείωση των αιμοπεταλίων, αναιμικές καταστάσεις, αιμορραγική διάθεση κ.α.

Οι παθήσεις των δοντιών στα μικρά ζώα

Τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Το μοντέλο ανάπτυξης των δοντιών των μικρών σκύλων είναι παρόμοιο με του ανθρώπου, με την διαφορά ότι το φαινόμενο εξελίσσεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών και η πρόοδος της κτηνιατρικής επιστήμης επιτρέπουν στους σκύλους να ζουν για αρκετά χρόνια. Έτσι η φροντίδα των δοντιών τους είναι ιδιαίτερη σημαντική, επιτρέποντας τους να τα κρατήσουν μέχρι τα γεράματα τους.

Περσικές γάτες και πολυκυστικοί νεφροί

Στη χώρα μας οι περσικές γάτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, οπότε και η ενημέρωση για ένα νόσημα που αφορά αποκλειστικά την φυλή αυτή, γνώμη μας είναι ότι επιβάλλεται.Η πρώιμη αναγνώριση του νοσήματος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη σε συνεργασία με τον κτηνίατρο του να λάβει προφυλακτικά μέτρα, εξασφαλίζοντας καλύτερη, σε ποιότητα και διάρκεια, ζωή για την γάτα του.

Λεϊσμανίαση

Πρόκειται για λοιμώδες νόσημα, που οφείλεται στο πρωτόζωο leismania infatum. Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται όταν ο σκύλος τσιμπηθεί από σκνίπα στην οποία βρίσκεται το παράσιτο. Η σκνίπα μολύνεται όταν τσιμπήσει σκύλο που έχει προσβληθεί από λεϊσμανίαση.

Πυομήτρα στο σκύλο

Με τον όρο πυομήτρα εννοούμε την συσσώρευση πύου στην κοιλότητα της μήτρας. Πρόκειται για συχνή παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται την περίοδο του δίοιστρου (η περίοδος μετά τον οίστρο).  Όταν ο τράχηλος της μήτρας παραμένει ανοιχτός παρατηρείται έξοδος πυώδους εκκρίματος από τα χείλη του αιδοίου, ενώ όταν ο τράχηλος είναι κλειστός, το πυώδες εξίδρωμα συγκεντρώνεται στην κοιλότητα της μήτρας, η οποία και διογκώνεται.

Ο εμβολιασμός της γάτας

Εμβολιάζοντας τη γάτα μας, ο οργανισμός της αναπτύσσει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών.Τα νεαρά γατάκια εμβολιάζονται αρκετές φορές τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Το νεογέννητο γατάκι εφοδιάζεται με αντισώματα από την μητέρα του. Αυτά επαρκούν για την προστασία του τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

Ιογενής λευχαιμία γάτας

Πρόκειται για σοβαρό νόσημα που αφορά των πληθυσμό των γατιών, και αποτελεί ένα πολύ συχνό αίτιο θανάτου στην γάτα. Οφείλεται σε ιό ο οποίος προσβάλει το λεμφικό σύστημα της γάτας και την καθιστά ευαίσθητη σε λοιμώξεις ή/και προκαλεί την ανάπτυξη όγκων.

Τοξοπλάσμωση

Τοξοπλάσμωση είναι το νόσημα που προκύπτει λόγω προσβολής από το παράσιτο Toxoplasma gondi. Το παράσιτο έχει σαν τελικό ξενιστή την γάτα, δηλαδή στο ζωικό αυτό είδος ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος του παρασίτου και κατά συνέπεια η γάτα που έχει προσβληθεί από τοξοπλάσμωση αποβάλει ωοκύστεις με τα κόπρανα της.

Λοιμώδης περιτονίτιδα γάτας

Πρόκειται για σοβαρό λοιμώδες νόσημα, που προκαλείται από το κορωναϊό της γάτας. Το νόσημα είναι ανίατο και εμφανίζεται με δύο μορφές: την "υγρή", η οποία χαρακτηρίζεται από συσσώρευση υγρού στις σωματικές κοιλότητες (θώρακας και κοιλία) και την "ξηρή", η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κοκκιωματώδων αλλοιώσεων σε διάφορα εσωτερικά όργανα (οφθαλμός, ήπαρ, νεφροί, κεντρικό νευρικό σύστημα κ.α.) προκαλώντας την δυσλειτουργία τους.

Οι ψύλλοι

Όταν αναφερόμαστε στην αντιμετώπιση των ψύλλων είναι σημαντικό να μην έχουμε υπόψη μόνο τους ψύλλους που βλέπουμε πάνω στο ζώο μας, αλλά και αυτούς που δεν βλέπουμε και υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε ή σε άλλα κατοικίδια που αγνοούμε ότι παρασιτούνται.

Ενδοπαρασιτώσεις σκύλου και γάτας

Τα παράσιτα είτε πρόκειται για νηματώδη, ταινίες, παράσιτα της καρδιάς, διαβιούν στα εσωτερικά όργανα του ζωικού είδους που προσβάλλουν (σκύλος ή γάτα) και καταναλώνουν τα θρεπτικά συστατικά του. Οι παρασιτώσεις προκαλούν αναιμία, κακή θρεπτική κατάσταση, ενώ οι σοβαρότερες μορφές και ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται, ληθαργικότητα ακόμα και το θάνατο.